Kristály Színtér
Városmajori Szabadtéri Színpad
Kristály Színtér
2023. december 23. – Hírek

Nem volt lehetetlen 2023-ban a Kristályban

A 2023-as évet a Danube Tango Marathonja nyitotta meg a Kristályban, amelyet a Lumina After Party, a Palatinus strandon megvalósult Lumina Park Zárónapjához kötött táncos rendezvény követett. 2023. március 15-én nyitotta meg kapuit a Kerékpáros Módszertani Központ a Margitszigeten. Majd a Kristály Színtér befogadta a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szakmai programjait.

Budapest Főváros Önkormányzata a főváros születésnapja, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából  elindított egy egész éven át zajló eseménysorozatot, melybe a Fővárossal szorosan együttműködve több szálon is bekapcsolódott a Kristály Színtér. A 2023-ban április 20. és május 2. között 30 helyszínen, több mint 50 összművészeti programot és jubileumi élményeket kínáló Budapesti Tavaszi Fesztivál több eseményének is helyszínt adott a volt margitszigeti szikvízpalackozó üzem épülete. De a Kristály Színtér adott otthont a Budapest Könyvfőváros projekt több fontos eseményének is.

A Városmajori Szabadtéri Színpad visszatérő partnere, a Margó Irodalmi Fesztivál 2023-ban a Kristály Színteret választotta új helyszínéül. A fesztivál irodalmi és egyéb kulturális eseményein keresztül egy olyan közönségréteg is elérhetővé vált, akik megismerkedve a helyszínnel visszatérő látogatóivá válhatnak a Kristálynak és városmajori színháznak egyaránt.

A PPKE dráma- és színházismeret-tanári szakja műhelymunka bemutatót tartott a Margitszigeten, majd június második hétvégéjén a gasztronómiáé volt a főszerep, a hazai sörfőzdék és az újhullámos streetfoodok mutatkoztak be a Kristály Színtér udvarán a Placc Fesztivál keretében.

A kulturális események mellett a Kristály közkedvelt zenés rendezvény helyszín is a fővárosiak körében: az egész napos DNB Day a Niteflexx és a Rollers’ Society közreműködésében valósult meg, míg a KAMALECT szervezésében tartott rendezvényen a fiatalok vették át a terepet. a Salsa és Bachata esteken a legnépszerűbb latin tánclépéseket lehetett elsajátítani, az ingyenes django jam koncerteken pedig  a django swing, a jazz, a magyar cigány zene és a világzene harmonikus találkozásának lehettek tanúi az érdeklődők. Ezt a koncertsorozatot augusztus utolsó vasárnapján a Django Feszt zárta a Kristályban. Július 14-én este a Nyulam Presszó teraszán a nemzetközi jazz trió, a Ringtone Jazz Club adott koncertet, a vendégek ezen felül egy Dúzsi Tamás boraiból összeállított borkóstolón is részt vehettek aznap este. Két nappal később a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseménye tartogatott olyan zenei különlegességeket a nagyérdemű számára, mint a dobos Borlai Gergő és a Kelemen Kvartett közös koncertje, ahol a klasszikus zene a jazz zenével fuzionál.

Nyárzáró eseményként a Kristály betársult a Városmajori Szabadtéri Színpadon 10 éve töretlen sikerrel futó Szemle Plusz programjába és hat kamaradarabot láthatott a közönség a margitszigeti színtéren, amelyek sorát a MASZK Egyesület és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában készült, Béres Márta One-girl Show-ja nyitotta meg. Göndör László a Nagymamával álmodtam című, rendkívül izgalmas, független színházi előadását augusztus 31-én láthatta a közönség. A fővárosi Centrál Színházból Balsai Móni előadásában Willy Russell remekbe szabott sikerdarabja, a Shirley Valentine, míg Tar Sándor novellái alapján készült A mi utcánk Köles Ferenc játékában a Pécsi Nemzeti Színházból érkezett a programba. Mészáros Piroska saját élményeit osztotta meg a Call girl című stúdió előadásában. A Spáh Dávid által rendezett kamaradarab a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciója. Szeptember 10-én a teljes Szemle Plusz programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című, a FÜGE Produkció és a Trafó koprodukciójában megvalósult darab zárta. A szakmai programsorozat díjátadó gálája és a Városmajori Szabadtéri Színpad záróeseménye idén, szeptember 14-én szinténa Kristály Színtérben került megrendezésre.

Ősszel a Budapesti Közművek Kiállításának és a Radnóti Miklós Színház szakmai napjának adott helyet a volt ásványvíz-palackozó. Októberben a biológiai öregedés folyamatát, annak lassítását és esetleges visszafordíthatóságát vizsgáltuk a Qubit Live-on. Szintén ősszel egy újabb Noches de Hungría/Budapest Tango Marathonnal, októberben egy kifejezetten gyerekeknek szóló Cinemira KIDS Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivállal, valamint novemberben Fehér Adrienn 50. születésnapi koncertjével várta az érdeklődőket a Kristály, az évet pedig a különböző céges rendezvények mellett decemberben a Rokoko elektronikus zenei partyval és a szilveszterkor egy hatalmas swing esttel  zárta a Kristály Színtér.